İleri sürüş teknikleri hakkında

İleri sürüş teknikleri hakkında bilgilendirmemiz sadece otomobiller için değil forklift ve kule vinç gibi araçlar içinde vermekteyiz. Otomobillerin hızlanması ve daha çok aracın trafik ortamını paylaşması ile artmış ve gün geçtikçe de artmaya devam etmesi ile önemi artmaktadır.

İleri sürüş teknikleri tüm sürüş tekniklerini kapsar. Güvenli sürüş teknikleri, daha çok ana firma araç sürücülerinin kazalara karışmasından, can ve mal kayıplarının önüne geçmek için tasarlanmış farklı bakış açıları ile ileri sürüş teknikleri eğitimi veren firmaların uyguladıkları eğitim çeşididir.

Eğitim alacak kişilerin aklı karışmaya başlamış ve ileri sürüş teknikleri eğitimi veren firmalar bu konudaki yelpazelerini arttırarak anti skid güvenli ve defansif sürüş teknikleri, skidcar güvenli sürüş teknikleri, rollover güvenli sürüş teknikleri gibi ileri sürüş teknikleri eğitim çeşitlilikleri sunmuştur. Yararı kesinlikle olan bu eğitimler çok farklı konulara geçiş sağlamış ve Avrupa’ da uygulanan sistemlerin ülkemizde uygulanması şekline dönüşmüştür.

Kısacası Avrupa bu konuda bizden daha hassas davranmıştır.

İleri sürüş teknikleri hakkında, bizdeki karşılığı ise bizim araç kullanmada desteğe hiç bir zaman ihtiyaç duymamızdır. Biz ileri sürüş teknikleri hakkında bilgileri, daha aracı kaldırmayı öğrenirken biliyoruz. Kim sürücülüğüne laf ettiriyor ki.

Peki neden yılda 10.000 kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu denli iyi sürücülerimiz varken. Bu bakışı değiştirmeli ve ileri sürüş teknikleri hakkında doğru bilgileri ve doğru eğitimleri almamız gerekiyor.

İleri sürüş teknikleri hakkında bir çok sürüş teknikleri bulunmaktadır. uygulanan bunca yöntem ne işe yarıyor. Bu soruda sizin ileri sürüş teknikleri eğitim merkezlerini aradığınızda sormanız gereken soru.

Güvenli sürüş teknikleri teorik olarak, trafikte karşılaşacağınız tehlikelerden oluşur. Pratik eğitimde savrulma kontrollerini öğrenme, panik fren öğrenme, aynı zamanda engelden kaçma konuları ile sonlanır.

Bazıları bu konuda daha donanımlı eğitim sunar bazıları çok donanımsızdır. Burda önemli olan, eğitim zamanında size sürüş tekniklerini, bildiği derecede anlatmasıdır.

Sürüş eğitimlerinde limit tamamen eğitmenin bilgisi ve anlatım kapasitesine göre değişim gösterir. Yıllar önce eğitim aldığınız ileri sürüş tekniği, yıllar sonra yine aynı eğitimde değişik anlatılabilir. Tam zıttın dönüşebilir. Bu konudaki yanılsamalara bire bir tanık olmuşuzdur ne yazık ki.

İleri sürüş teknikleri eğitimlerinde tek doğru vardır aslında peki bu hatalar neden oluyor. Farklılık yaratalım derken yanlışa gitmekten, aparatlı araçların aparatı sayesinde her türlü kontrolün eğitmende olmasından, eğitmenlerin bu sektöre yeni başlamalarından, firmaların farklı iş kollarında çalışmış emeklileri bu işlerde çalıştırmayı daha çok tercih etmelerinden. Bir aylık çalışanın eğitim vermesi istendiğinden.

Sektörde çok fazla isim var seçenekte, firma sahiplerinin bazılarının ismi çok güçlü. Fakat eğitim vermiyor. Bu iş dediğim sirkülasyonlardan dolayı yanlış bilgilendirilmeler ile devam ediyor.

Bu sek törel sorunlara değindikten sonra faydalı bilgiler verelim. Fakat yazacaklarım biraz sınırlı olmak zorunda sebebi ise eğitimde dahi araç içinde katılımcılar zorlanıp uygulamaları, ileri sürüş teknikleri uzmanı öğretirken dahi, toparlamakta zorluk yaşarken, burada yazacaklarımın yanlış algılanıp veya denenerek bir kazaya neden olmasını istememizden kaynaklanıyor.

Sürüş sırasında başımıza gelen en büyük sıkıntılardan ilki başka şeyler düşünüp gidilen yolun farkında olmamaktır. Bakarsınız buraya ne zaman geldim dersiniz. Bu durumla en çok karşılaştığımız anlardan biride cep telefonu ile konuştuğumuzda sürüşe devam etmemizdir. Verilere göre bu durumlar % 400 kaza oranımı arttırmakta.

Bizim en sağlıklı araç kullanma şekli araç kullandığımızı unutmamak olmalıdır. Makyaj yapanlar, dergi gazete okuyanlar, son ses müzik açıp kendinden geçenler, sarhoşlar, acemiler, öfkeliler, acil yetişmesi gerekenler, dalgın yayalar, makas atarak kendini rahatlatanlar, aniden duran dolmuşlar, araç içinde tartışanlar, tünelden geçerken güneş gözlüğü kullananlar, 14 yaşında araç kullanan çocuklar, uzun yolculuktan uykusu gelmiş ağır vasıtalar, 70 yaşını geçmiş amcalar, gözleri iyi görmeyenler, yola fırlayan çocuklar, yola fırlayan hayvanlar dahası da var.

Bu nedenler sizi korkuttu değil mi dahası da var. Araç hemen durmuyor biliyorsunuz yavaşlayarak duruyor. Önünüze yaşlı bir kadın çıktı ve siz 120 km hızlardaysanız. Frene basmak istemiyorsunuz. Takla atacağınızı düşünüyorsunuz, yaşlı kadına da çarpmak istemiyorsunuz. Yolun dışına aracı atmak gerekiyor kararını verip bariyere çarpıp belki de uçurumdan düşüp öle biliyorsunuz. Burada en büyük sorun bilmediğiniz, denemediğiniz bir durumun başınıza gelmesinden kaynaklanıyor.

İleri sürüş teknikleri eğitiminde, bu durumda ne yapacağınız konusunda size eğitim sunmuyorsa ve 50 km gibi hızlarda eğitim vermiş ise siz sadece bariyere çarpmak zorunda kalabilirsiniz. İleri sürüş teknikleri hakkında en büyük yanlışlık düşük hızlarda eğitim almaktır.

Buradan yarımcı olmak istedim. Aracınızda artık ABS sistemleri var, frene basıp yavaşlayabilir. Aynı zamanda manevra yapabilirsiniz. Merak etmeyin takla atılacak bir durumla karşılaşmazsınız.

Neden derseniz bunu yaşatarak sürüş eğitimlerinde anlatabiliyoruz. Fakat bu bilgi sizi ve karşınızdaki yayanın ölmemesini sağlayacaktır. Frene basmaktan korkmayın. Fakat işin içinde de bir sürü iş var.  Trafikte hayatta kalmanız dileğiyle…

WhatsApp chat
Şimdi Ara
Konuma Git